Організація та види харчування учнів
- Шкільна їдальня (меню)
- Основні законодавчі акти у галузі харчування дітей
- Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти
- HACCP – система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок
- Організація та види харчування учнів
Основи здоров’я людини закладаються з дитинства. Здоров’я дітей і підлітків постійно продовжує погіршуватися не тільки через екологію, але в основному через фактори, пов’язані з харчуванням. Проблема правильної організації харчування школярів має не тільки медичне, а й велике соціальне значення, тому що є визначальним чинником усього наступного розвитку людини.
Сучасне навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами. Раціональне харчування дітей є необхідною умовою забезпечення їхнього здоров’я, стійкого імунітету, впливає на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хворіб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.
Раціональне харчування учнів будується на дотриманні трьох основних принципів:
забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;
задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;
дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.
Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.
ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ЗА ТАКОЮ СХЕМОЮ:
- діти-сироти та діти позбавленні батьківського піклування: заява опікунів, копія документу про встановлення опіки, видання наказу;
- діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та діти із сімей загиблих учасників бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України: копія посвідчення учасника бойових дій або довідки «Про безпосередню участь особи в АТО/ООС, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України», заява батьків (додаток 1), видання наказу;
- діти військовослужбовців із підшефних військових частин Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, які дислокуються на території Запорізької області: довідка підтверджуюча особу військовослужбовця, заява батьків (додаток 2) видання наказу;
- діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»: довідка, що підтверджує статус малозабезпеченої сім’ї, заява батьків (додаток 3), видання наказу з вказівкою терміну, коли дитина може отримувати харчування;
- дітей внутрішньо переміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів: копія довідки, що підтверджує статус дитини, яка взята на облік внутрішньо переміщеної особи, заяви батьків (додаток 4);
- діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних або в інклюзивних класах: заява батьків (додаток 5);
Харчування здобувачів освіти пільгових категорій здійснюється тільки в дні присутності їх у закладі. Облік отриманого безкоштовного харчування ведуть класні керівники та відповідальна за це особа.
ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ДІЄТИЧНИМИ ПОТРЕБАМИ
(Додаток 11 до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти)
Школа забезпечує окреме харчування дітям з особливими дієтичними потребами, в тому числі з непереносимістю глютену і лактози.
Для цього необхідно надати відповідну довідку від сімейного лікаря або педіатра,в якій буде вказано особливі дієтичні потреби дитини зі встановленням відповідного діагнозу.
Індивідуальне харчування для таких учнів буте організовано з урахуванням рекомендацій, зазначених у довідці.