HACCP – система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок
- Шкільна їдальня (меню)
- Основні законодавчі акти у галузі харчування дітей
- Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти
- HACCP – система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок
- Організація та види харчування учнів
Hazard Analysis and Critical Control Point
HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) – система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. Система НАССР схвалена в усьому світі, зокрема, Комісією харчового кодексу (Комісія ООН –Codex Alimentarius) та Європейським Союзом, а також прийнята рядом країн, у тому числі Канадою, Австралією, Новою Зеландією та Японією як обов‘язкова до застосування.
ДЛЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КОМПАНІЙ ДУЖЕ ВАЖЛИВОЮ Є СТАТТЯ 3:
«Виробникихарчових продуктів повинні ідентифікувати будь-який етап у своїй діяльності, який є критичним для забезпечення безпеки і гарантувати, що відповідні процедури ідентифіковані, впроваджені, підтримуються та переглядаються на основі наступних принципів, що використовуються для розробки системи НАССР…».
Головна концепція системи HACCP — забезпечення безпечності продукції на всьому шляху харчового ланцюга «від поля до столу».
HACCP – (Hazard Analysis and Critical Control Points) – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпеки харчових продуктів. Вона гарантує безпеку продукції на повному шляху харчового ланцюжка і дає можливість виявити всі критичні точки, які можуть вплинути на безпеку кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори і контролювати повний процес виробництва. Подібна система є обов’язковою в рамках законодавства більшості цивілізованих країн: Євросоюзу, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та ін.
СТАНДАРТИ НАССР
Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти України наразі здійснюється за новими правилами.
НАССР у закладі – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація закладу впроваджує та постійно підтримує функціонування принципів системи HACCP на харчоблоці. Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
ПРОГРАМИ-ПЕРЕДУМОВИ СИСТЕМИ НАССР МАЮТЬ ОХОПЛЮВАТИ ТАКІ ПРОЦЕСИ:
- Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення;
- Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;
- Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо;
- Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
- Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);
- Здоров’я та гігієна персоналу;
- Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;
- Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;
- Зберігання та використання токсичних сполук і речовин;
- Зберігання та транспортування;
- Контроль за технологічними процесами;
- Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.
СИСТЕМА НАССР БАЗУЄТЬСЯ НА ОСНОВНИХ ПРИНЦИПАХ:
- Аналіз небезпечних чинників.
- Виявлення критичних контрольних точок.
- Встановлення критичних меж.
- Встановлення процедури моніторингу.
- Розробка коригувальних дій.
- Зберігання та актуалізація документів.
- Оцінка ефективності.
Застосування програм-передумов системи НАССР передбачає розробку та впровадження у закладі процедур для підтримання гігієни у всьому харчовому ланцюгу, які необхідні для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також правила поводження з харчовими продуктами. Суть системи НАССР полягає у здійсненні контролю за безпечністю харчових продуктів та виявлення потенційної небезпеки (біологічної, хімічної, фізичної).
Тобто, на ті відомі нам питання, пов’язані з організацією харчування учнів у закладі, треба подивитися з іншого боку. Потрібно спрямувати увагу на безпечність, визначити процеси та об’єкти ризику, контролювати їх.